Klubbens historie

Klubbens historie

Ishockey på Teie – Fra egenorganisert guttegjeng til gruppe i Teie IF

Vi var barn, gutter og ungdom som i 1950/60-årene spilte på dammene i Rosahaugparken (Gropa) og på grusbanen på Teglverket som ble islagt om vinteren. Alt var egenorganisert og vi kom fra Teie, Kaldnes og ut til Borgheim i syd, ca 20-25 stykker. Isen måtte vi stort sett måke selv med skuffer og spark med støvler som mål.

Midt på 1950-tallet fikk Ragnar Guttormsen lov til å lage ishockeybane på farenes gartneri. Ragnar sprøytet bane, lagde mål og is-vant med god hjelp fra farens traktor. Her ble den første «lokale » ishockeykampen spilt mot Holmestrand 18.januar 1959 med gevinst 14-8.

Eivind Pande var en av pådriverne for å få organisert ishockeyinteressen. På vegne av gutta søkte han Nøtterøy Kommune om å få etablert ishockeybane på Teglverket. Søknaden ble avslått i Formannskapsmøte 23. november 1961, men med anbefaling om å søke opptak som undergruppe i Teie IF.

Teie IF var positive og bidro til fremdrift og finansiering av egen ishockeybane som ble anlagt i nordre del av Teie Idrettspark med mye dugnad som oppsett av vant og merking av banen. Eivind Andresen var primus motor for prosjektet. Vantene ble laget av Tønsberg Yrkesskole og malt av hockeygutter fra 12 år og oppover i platehallen på Kaldnes Mek Verksted.

Den 14. februar 1963 var det offisiell åpning av banen med Rolf Kirkvaag, kjent fra NRK og visepresident i Norges Ishockeyforbund (han deltok også som hedersgjest under åpningen av Tønsberg Ishall 32 år senere). Banen kostet kr 19 000 finansiert med kr 7000 i rentefritt lån fra Nøtterøy Kommune, kr 6000 fra STUI ( tippemidler) og resten med dugnad. Åpningskampen vant Sandefjord 4-2 i juniorklassen.

På 1960-tallet var det stabile vintre med gode isforhold. Ishockeyinteressen var stor og Teie IF’s ishockeygruppe fikk raskt lag for smågutt, gutt, junior og senior. Vi spilte i kretsserie hvor det etter hvert var klubber i Holmestrand, Horten, Tønsberg, Teie, Sandefjord, Larvik (Halsen) og Gulset
Teie hadde flere spillere på Vestfolds lag i «Puck-på-TV» i 1960-årene.

Noen av de mest aktive fra 1960-årene var; Christian Foyn, Eivind og Jon Pande, Gerhard Nilsen, Tor Oldbjørn, Nils Bernhard Meyer, Oddbjørn Ruud, Ragnar Guttormsen, Ragnar Gjermundrød, Kjell Lynggard og Terje Fagernes Olsen samt Tjømlingene Bjarne Eriksen, Kjell Caspersen, Svenn Larsen, Bjørn Buchart og brødrene Ole og Eivind Viervoll.

Første formann i ishockeygruppa i etableringsåret 1962 var Eivind Pande og etter ham Eugen Borgen i 1963, Terje Fagernes Olsen i1964 og deretter kom Svein Andresen, Ivar Olsen, Bjørn Holmgren, Svein Bøe og Sven E Quarg.

Første draktsett som var blå-og hvite, ble sponset av Tønsberg Bryggeri og Slotts-is. Draktene ble kjøpt i Sverige. Det norske A-landslaget tok de med seg hjem fra treningsleir i Gøteborg. De ble stoppet i tollen på Svinesund. Vi fikk bot på kr 2500 for forsøk på smugling. Boten ble betalt av sponsorene.

I 1963 ble også Vestfold Ishockeykrets dannet, med Eivind Andresen fra Teie som først formann. Med i styret kjente navn som Terje Beckmann (Tønsberg) Fridtjof Jacobsen (Sandefjord )Per Stenberg ( Holmestrand).
Lokale dommere på 1960-tallet var Jahn Teigen, Morten Torkildsen og Agnar Carlsen.

I 1967 overtok Arne Mathiesen ledelsen av ishockeygruppa til Teie IF etter at de fleste medlemmene meldte seg inn i Tønsberg Ishockeyklubb som da endret navn til Tønsberg & Omegn Ishockeyklubb. Dette skjedde med bakgrunn i at man håpet at Messehall B skulle bygges som ishall, noe klubbens leder, Kurt Hartgen, trodde skulle bli en realitet.

Ishockeygruppa i Teie IF ble «gjenopplivet» for en kort periode på 1970-tallet etter initiativ fra Reidar Sårheim og Ivar Olsen og på nytt i årene 1980 – 1984. En kort linjeannonse i Tønsbergs Blad høsten 1980 medførte at 50 stykker møtte opp i Teie klubbhus og besluttet å starte opp igjen med senior og guttelag lag med Lars Gøran Hjalmarson som trener. Styret bestod av Gerhard Nilsen, Christian Foyn og Roar Vasbø.

Bygging av ishall sto øverst på ønskelisten og ble applaudert av Teie IF’s Hovedstyre, men resolutt «skutt ned» av rådmann Finn Mjåland med ordene,... «over mitt lik»! Dialogen ble derfor vendt mot Stiftelsen TønsbergMessen der første møte om «prosjekt ishall» ble avholdt med Rolf Kirkvaag som støttespiller høsten 1983. Personene som startet opp på Teie igjen i 1980 og flere av de yngste spillerne, ble senere helt avgjørende og lojale støttespillere i TOIK’s styre og senere realisering og drift av Tønsberg Ishall.

Ørsnes januar 2022
Gerhard Nilsen /Terje Fagernes Olsen

Les mer i PDF-dokument her
Image
Ishockey på Teie – Fra egenorganisert guttegjeng til gruppe i Teie IF

Offisiell åpning av Tønsberg ishall

Les mer i PDF-dokument her
Image
Offisiell åpning av Tønsberg ishall